Medietyper

Der er en række af forskellige medietyper at arbejde med i mediearkivet.

Under mediearkivet i Toolbaren ligger alle de filer du har uploadet eller oprettet til websitet.

Typer af indhold

Under mediearkivet er det muligt at oprette en række forskellige medietyper. Når filer uploades til mediearkivet får de automatisk tildelt den medietype der bedst matcher filtypen. F.eks. bliver en .pdf fil tildelt ”Artikel” medietypen og en .jpg fil får tildelt ”Billede” medietypen.

I Fælles Web er der følgende medietyper:

  • Artikel: Tekstdokumenter. F.eks. .pdf, .docx eller .doc
  • Billede: Billedfiler. F.eks. .jpg, .png, .gif, .webp
  • Ekstern video: Link til eksterne videoer. F.eks. Youtube, Vimeo, Skyfish, Dreambroker, Twentythree eller Videotool
  • Fil: Filer der ikke falder under en af de andre medietyper.
  • Folder: Folder til at strukturere indhold i mediearkivet.
  • Font: Fontfiler. F.eks. .ttf, .otf, .woff eller .woff2
  • Lydfil: F.eks. .mp3, .weba, .oga eller .opus
  • Vektor grafik (SVG): .svg vektor filer
  • Video: Lokale videofiler. F.eks. .mp4, .webm eller .ogv
  • CSS: .css stylesheet filer

Forfatter/indehaver

En række af medietyperne har et ”Forfatter” felt. Her er det muligt at angive f.eks. forfatter eller rettighedsinformation tilknyttet til det specifikke medie. Denne tekst anvendes f.eks. på hjemmesiden i Billede modulet hvor rettighedsinformation kan vises under billedet.

Videoer og eksterne videoer

Det er muligt at oprette lokale videoer og “Ekstern video”. Fælles for dem begge er at der kan indsættes en Thumbnail, som vises for brugeren inden de vælger at afspille videoen.

Hvis der ikke indsættes en thumbnail, vil der blive vist det første billede fra videoen eller en ekstern thumbnail fra den eksterne videotjeneste.

“Ekstern video” medietypen anvendes ved at indsætte URL til den eksterne video. “Ekstern video” medietypen er optimeret til at virke med YouTube, Vimeo, Skyfish, Dreambroker og Videotool videoer, men kan også anvendes med andre tredjeparts hjemmesider.

Videoer bliver brugt i Video modulet.

Billedfiler

Alternativ tekst (alt text) på billeder

På billeder i mediearkivet kan du angive en alternativ tekst. Denne tekst hjælper brugere med nedsat / intet syn, at forstå hvad billedet forestiller.

Det er et tilgængelighedskrav (WCAG), at der altid er udfyldt en alt-tekst. Alternativt, hvis et billede primært er af dekorativ karakter, kan der indsættes en tom alt-tekst. Dette gøres ved at lade feltet være tomt. Hvis alt-teksten feltet er tomt vil skærmlæsere springe alt-teksten over.

Beskæringer og ”focal point”

I mediearkivet har du en række beskæringsmuligheder på billeder. Du kan læse mere om disse under billede modulet.

Du kan også indstille et ”focal point” på billedet. Et focal point sørger for at den del af billedet ikke bliver beskåret af, de steder på hjemmesiden hvor billeder beskæres.

Billede filstørrelser

Systemet håndterer automatisk billeder inden de vises på hjemmesiden, så brugeren får det mest optimerede billede muligt. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om at uploade små billedfiler.

Font filer

Når du uploader en fontfil er det anbefalt at uploade den som en woff2 fil, da denne filtype er bedre optimeret til hjemmesider end f.eks. .ttf eller .otf. Hvis du ikke allerede har en woff2 fil kan du nemt konvertere en fontfil til .woff2 vha. gratis online koverteringsværktøjer

CSS filer

CSS filer uploaded til mediearkivet kan du anvende til at tilføje et ekstra lag af unikt design til hjemmesiden. CSS filerne anvender du under Layout sideindstillinger.

 

Læs mere om hvordan du bruger mediearkivet